Naar inhoud gaan

Gokken via Facebook en Google aan banden

Slots machine with Facebook jackpot

Facebook en Google bieden tal van gok-apps aan. Bingo, poker of slots: je kunt het zo gek niet bedenken of het is ook op sociale netwerksites te vinden. Maar daar schuilt ook meteen het gevaar in. Jongeren hebben immers net zo goed toegang tot deze (vaak betaalde) gokspellen, met alle gevolgen van dien. De Belgische Kansspelcommissie doet er daarom alles aan om dit online gokken aan banden te leggen.

Niet zo onschuldig als het lijkt

Online gokspellen kunnen vaak al gespeeld worden vanaf een leeftijd van 12 jaar. Hierdoor lijkt het alsof deze spellen onschuldig zijn, al zijn ze dat natuurlijk niet. Minderjarigen kunnen de gevolgen niet overzien als ze schulden maken en daar zijn schrijnende voorbeelden van. Zo heeft een online gokspel via sociale media een 15-jarige speler maar liefst 24.000 euro gekost. Dit had voorkomen kunnen worden als de regels strenger waren geweest. Maar het blijft niet bij de schulden van deze 15-jarige. Er komen jaarlijks heel wat klachten binnen waardoor de Kansspelcommissie de strijd steeds fanatieker opvoert.

Boetes voor online gokken

Ouders kunnen er voor een groot deel al voor zorgen dat kinderen zich bewust worden van de gevaren van online gokken. Door kinderen te informeren en waarschuwen voor gokspellen waarvoor betaald moet worden, leren ze om beter om te gaan met de spellen die online worden aangeboden. En daar hebben ouders ook baat bij, aangezien zij uiteindelijk meestal opdraaien voor de schulden. Toch is dat niet alles. Want daarnaast zijn er juridische middelen waar die Kansspelcommissie in kan zetten.

De commissie wil namelijk dat de leeftijdsgrens wordt opgeschroefd en dat de operatoren verplicht zijn om de leeftijd van hun spelers te verifiëren. Doen ze dat niet dan wil de commissie de mogelijkheid hebben om fikse geldboetes op te leggen zoals het doet bij andere illegale goksites. In dat geval kan het bedrag van die boete zelfs oplopen tot een paar honderdduizend euro. Facebook staat in principe positief ten opzichte van dit voorstel, maar het is de overheid die uiteindelijk de doorslag zal moeten geven.