Iemand met een gokverslaving helpen
Gokverslavingen zijn niet alleen nefast voor de mensen die zelf met een gokverslaving zitten, maar ook voor hun onmiddellijke omgeving. Denk daarbij dan vooral aan partners, vrienden en familie. Naast financiële problemen zijn er namelijk een heleboel andere problemen waaronder een gokverslaafde lijdt. Deze hebben dan een invloed op hun naasten. Dit gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke problemen: stress, wanhoop, misschien zelfs depressie. Als naaste van een gokverslaafde is het dan ook bijzonder moeilijk om daarmee om te kunnen gaan. Gelukkig zijn er enkele manieren om je naasten met een gokverslaving te helpen, zodat niet alleen die persoon maar ook jij terug een normaal leven kunnen leiden.
Wat kan je zeker doen?
Maak afspraken. Dit is één van de belangrijkste tips die gegeven kunnen worden aan mensen die iemand in hun omgeving hebben die een gokverslaving hebben. Deze afspraken kunnen gemaakt worden op vlak van tijd die wordt die doorgebracht tijdens het gokken. Ook is het mogelijk om afspraken te maken qua bedragen waarmee mag gegokt worden. Als je naaste echt wil gokken is het zeker aangeraden om het geldbeheer in handen te nemen, of om alvast het huishoudgeld veilig te stellen, zodat dit zeker niet weggegokt wordt. Lukt het niet om deze afspraken te maken? Dan is het mogelijk om eentoegangsverbod aan te vragen bij de Belgische Kansspelcommissie. De persoon met een gokverslaving zal dan niet meer kunnen spelen bij zowel fysieke als online casino’s.
Nog een mogelijkheid is simpelweg praten. Vraag aan je naaste met een gokverslaving waarom hij/zij gokt. Vraag hem/haar welke voordelen die eraan ondervindt. Zo is er ruimte voor openheid. Het is van groot belang om daarna ook zowel de algemene nadelen van gokken als de nadelen die jij ondervindt van het gokgedrag. Vraag ook naar de onderliggende oorzaken van het gokken. Maak bij het luisteren naar deze oorzaken geen verwijten of oordelen. Luisteren zal de persoon met een gokverslaving laten zien dat hij/zij niet alleen in de wereld is en bij jou terechtkan.
Als je samen met je naaste die aan een gokverslaving lijdt er niet uit geraakt is het mogelijk om samen, of alleen, op zoek te gaan naar professionele hulp. In eerste instantie kan je erover spreken met je huisarts. Deze zal eventueel doorverwijzen naar professionele hulp. Tele-Onthaal en de DrugLijn hebben telefoonnummers waar je naar kan bellen om de situatie te omschrijven. Je kan er anoniem de situatie schetsen. Eventueel zullen zij je doorverwijzen naar plaatsen waar je terecht kan voor professionele hulp.
Let wel heel erg goed op bij het helpen van iemand in je omgeving met een gokverslaving. Het is niet de bedoeling dat je je eigen leven volledig in de steek laat voor dit probleem. Vergeet niet nog steeds af te spreken met je eigen vrienden en familie, sluit jezelf zeker niet op binnenshuis en blijf nog steeds voor jezelf zorgen. Als het jou allemaal te veel wordt, zoek dan zeker ook zelf hulp op.