Naar inhoud gaan

Veelgestelde vragen over gokverslaving

Gokken is allemaal wel heel leuk en wel, maar er zijn nog steeds grote risico’s aan verbonden. Om wat op weg te helpen met wat info rond gokken, de risico’s van het gokken en gokverslavingen geven we je een overzicht van enkele van de meest gestelde vragen over gokverslavingen en de risico’s van het gokken. Zo win je alvast wat informatie in zodat je al een basiskennis hebt over deze risico’s.

Wat maakt gokken verslavend?

Gokken is om verschillende redenen verslavend. Ten eerste is er natuurlijk het plezier, en dan vooral de kick. De spanning kan zodanig groot worden dat je je omgeving zelf uit het oog verliest. Als je wint krijg je een enorme kick door de dopamine die vrijkomt. Dit zorgt voor een groot gevoel van geluk.

Daarnaast kan het gezien worden als een ‘gemakkelijke manier’ om geld te winnen. Dit maakt het dan ook riskant om verliezen terug te willen winnen. Spelers die heel veel spelen zullen op den duur proberen om een systeem hierin terug te vinden, om zo te proberen meer geld te winnen. Weet echter dat casinogames niet met een vast systeem werken, en dat het puur van geluk afhangt. Het is een illusie dat er een vast systeem is.

Ten laatste is het ook een vlucht uit de realiteit. Als je ‘goed bezig’ bent, dus veel geluk hebt, en wint lijken de problemen die je eventueel hebt irrelevant.

Is compulsief gokken een ziekte?

Question gambling Compulsief gokken is inderdaad een ziekte, een ziekte aan de hersenen welteverstaan. Er zijn mensen die minder dopaminereceptoren hebben in hun hersenen. Kort samengevat wil dit zeggen dat ze minder goed in staat zijn om genieten van gewone dingen in het leven. Dopamine is namelijk een stof die vrijkomt in je hersenen die zorgt voor gevoelens van geluk en genot. Mensen die dit niet of fel verminderd voelen bij gewone dingen zijn dit gevoel dan ook niet gewend, en er is een hoog risico dat zij verslaafd geraken aan dit gevoel.

Het goede gevoel wordt opgeslagen in het geheugen en door terug te denken aan dit gevoel wordt de drang om nog eens te gokken groter. Zo zijn gokverslaafden altijd op jacht naar dat oude, goede gevoel. Ook de neocortex, het rationele gedeelte van je hersenen, zal verminderd functioneren. Normaal gezien zou je minder moeten gaan gokken als je stilstaat bij de nadelen van gokken, maar dit wordt rationeel niet verwerkt door gokverslaafden. Compulsief gokken manifesteert zich dus door een verminderde werking van de neocortex en het geheugen.

Zijn gokverslavingen genetisch overdraagbaar?

In principe is het niet zo dat je voorbestemd om verslaafd te geraken aan eender wat. Een gokverslaving ontstaat onder invloed van heel wat factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld persoonsgebonden factoren, zoals je persoonlijke waarden en normen, maar ook je biogenetische kwetsbaarheid, met andere woorden, de erfelijke kwetsbaarheid. Het is zo dat een aanmoedigende factor van een gokverslaving dus overgeërfd wordt. Dit wil echter nog steeds niet zeggen dat je effectief een gokverslaving zal krijgen.

Waarom zijn bepaalde mensen gevoeliger aan gokverslavingen dan anderen?

Bepaalde mensen hebben minder dopaminereceptoren in hun hersenen. Dit wil zeggen dat ze minder goed in staat zijn om genieten van gewone dingen in het leven. Dopamine is namelijk een stof die vrijkomt in je hersenen die zorgt voor gevoelens van geluk en genot. Mensen die dit niet of fel verminderd voelen bij gewone dingen zijn dit gevoel dan ook niet gewend, en er is een hoog risico dat zij verslaafd geraken aan dit gevoel.

Het goede gevoel wordt opgeslagen in het geheugen en door terug te denken aan dit gevoel wordt de drang om nog eens te gokken groter. Zo zijn gokverslaafden altijd op jacht naar dat oude, goede gevoel.

Daarnaast is het milieu waarin men opgroeit ook van belang. Als men bijvoorbeeld een ouder of een vriend heeft die met een gokverslaving is er al sprake van eerder contact. Dit kan mensen onderbewust beïnvloeden.

Kunnen ex-gokverslaafden ooit terug op een normaal niveau gokken?

In principe is er geen eenduidig antwoord, aangezien veel afhangt van verschillende factoren. Wel is het aangeraden om gewoon beter niet meer te gokken als je in het verleden met een gokverslaving hebt gekampt. Het is namelijk te riskant op opnieuw te hervallen in oude gewoontes die tot je gokverslaving leidden.

Hoe vaak komen gokverslavingen voor?

Question gambling Volgens de meeste cijfers kampt zo’n 1% van de bevolking met een gokverslaving. 3% zou te maken hebben met een gokprobleem.

Zijn alle vormen van gokken verslavend?

Heel kort gezegd: ja.

Elke vorm van gokken, of het nu sportweddenschappen, pokeren, slotmachines of andere kansspelen zijn, het risico op verslaving is er altijd. Dit komt omdat de dopaminekick die je krijgt van een winst te behalen altijd aanwezig is. Elk soort kansspel heeft namelijk het risico dat je geld verliest, en het winnen van geld geeft je een gelukkig gevoel. Dit gevoel kan altijd heel verslavend zijn.

Meer over verantwoord spelen