Naar inhoud gaan

Beachvolley Weddenschappen

Beachvolley Weddenschappen

Beachvolleybal is, zoals de naam het zegt, een variant van volleybal die uitsluitend op het strand wordt gespeeld. Het duurde wel even voor mensen op het idee kwamen om volleybal op het strand te spelen. 20 jaar nadat de eerste volleybalmatch werd gespeeld, werd in 1915 voor het eerst op Waikiki Beach in Hawaii de eerste beachvolleybalmatch gespeeld. Het moderne spel met de huidige regels ontstond echter in Santa Monica, Californië. Er zijn enkele verschillen met het gewone volleybal. Zo zijn er minder spelers (twee per team), mag je onder het net als je niet tussenkomt in het spel van de tegenstander, en de bal is ook iets groter. Er wordt ook regelmatig van kant gewisseld, zodat geen enkel team een nadeel heeft doordat de zon constant in hun ogen zit.

Competities

Beachvolleybal maakt sinds 1996 deel uit van de Olympische Spelen. De sport moest dus 32 jaar langer wachten op Olympische erkenning dan de variant die binnen wordt gespeeld. Naast de Olympische Spelen zijn er natuurlijk andere toernooien, maar de Olympische Spelen gelden als het meest prestigieuze toernooi in beachvolleybal. Eén stap onder de Zomerspelen bevindt zich het FIVB Beach Volleyball World Championships, het WK beachvolleybal dus. De eerste editie van het officiële WK vond plaats in 1997. Het WK vindt elke twee jaar plaats, en wordt zowel voor mannen als voor vrouwen georganiseerd. Bij de mannen is Brazilië het meest dominante land, terwijl het bij de vrouwen vooral tussen de VS en Brazilië gaat voor het topland.

De derde trede in internationale toernooien voor beachvolleybal is de FIVB World Tour. Deze gaat jaarlijks door. Brazilië is zowel bij de mannen als bij de vrouwen het meest dominante land, maar de laatste jaren wordt deze dominantie bij de mannen doorbroken door landen zoals Letland en de VS. Naast deze internationale toernooien zijn er ook continentale kampioenschappen, zoals het Europees Kampioenschap.

Soorten weddenschappen en strategieën

Op het moment van schrijven zijn er nog geen specifieke weddenschappen op beachvolleybal beschikbaar. Wel staan er al enkele competities gepland om op te wedden. Zo staan zowel het Europees kampioenschap als de FIVB World Tour al klaar om op te wedden. Het is ten zeerste aangeraden om het aanbod beachvolleybal bij de verschillende Belgische bookmakers in de gaten te houden zodat je zeker geen weddenschappen op deze sport mist. Het is waarschijnlijk zo dat zowel het WK beachvolleybal als de Olympische Spelen ook beschikbaar zullen zijn eens deze toernooien van start zijn gegaan.

In de tussentijd is het aangeraden om zeker de sport in de gaten te blijven houden zodat je zeker weet welke teams het beste samenwerken en welke landen de beste teams naar competities kunnen sturen. Zo blijf je goed geïnformeerd over op welke teams je het beste wedt. Het is nooit een slechte gok om te gokken op Braziliaanse en Amerikaanse teams te wedden, gezien hun dominantie, maar dit is echter geen garantie op succes.

Bookmakers

Betway

Betway logo Betway is op het moment van schrijven de enige Belgische bookmaker die beachvolleybal in hun assortiment sporten om op te wedden opneemt. Het is echter zo dat er nog geen specifieke weddenschappen klaarstaan. Het Europees kampioenschap en de FIVB World Tour zijn op dit moment de enige twee toernooien die klaar zijn gezet om op te wedden. Zowel op de World Tour voor dames als heren zullen er wedstrijden beschikbaar zijn om op te wedden. Op het EK staat er voorlopig enkel een wedstrijd van de dames klaar.