Naar inhoud gaan

Pesäpallo Weddenschappen

Pesapallo player bat

Pesäpallo is één van dé Finse nationale sporten, en is een soort van variant van baseball, zoals de naam al laat blijken. Het ontstond in de jaren ’20 als een combinatie van het Amerikaanse baseball en de traditionele sporten van Finland die met een stok en een bal werden gespeeld. De verdedigende ploeg speelt met 9, terwijl de aanvallende ploeg met 12 opgesteld staat. De trainer van de ploegen spelen allebei een belangrijke rol in het verloop van het spel, aangezien zij met vlaggen en gebaren de tactieken doorgeven aan het team. In tegenstelling tot baseball wordt er ook verticaal met de bal gegooid naar de slagman. Daarnaast zijn er nog enkele andere verschillen: omdat het makkelijker is om de bal te raken zijn er verschillende technieken om de bal te slaan. Hierdoor zijn er ook verschillende tactische keuzes in het spel.

Toernooien

Aangezien pesäpallo de Finse nationale sport hoeft het ook geen verrassing te zijn dat de grootste competitie de Finse nationale competitie is. Deze wordt bij de mannen al sinds 1922 georganiseerd, en bij de vrouwen sinds 1931. Sinds 1990 draagt de competitie de naam Superpesis. Voordien was het een competitie die op amateurniveau doorging, maar sinds de naamsverandering is de competitie professioneel geworden. In de laatste jaren werd de competitie bij de mannen gedomineerd door Sotkamon Jymy, maar Vimpelin Veto en Joensuun Maila hebben zich ook een plaatsje in de top weten te veroveren. Bij de vrouwen werd de dominantie van Jyväskylän Kirittäret vervangen door die van Lapuan Virkiä, maar Kirittäret begint langzaamaan hun plaats terug te veroveren.

Er is ook een wereldkampioenschap pesäpallo. De eerste editie werd in 1992 gehouden, met daarna een pauze van vijf jaar. Van 1997 tot 2015 werd het toernooi elke drie jaar georganiseerd, maar sinds 2015 is er al elke twee jaar een WK. Dit WK wordt, zonder dat het een verrassing hoeft te zijn, gedomineerd door Finland.

Soorten weddenschappen en strategieën

De Belgische bookmakers bij wie pesäpallo deel uitmaakt van het aanbod sporten om op te wedden nemen op het moment van schrijven slechts één soort weddenschap op in het assortiment weddenschappen. Het is namelijk mogelijk om een klassieke 1×2 weddenschap te plaatsen op praktisch elke wedstrijd van de Superpesis voor zowel mannen als vrouwen.

De belangrijkste tip om een winnende wedstrijd op pesäpallo te plaatsen is door de sport te kijken en op de hoogte te blijven van de sport. Zo weet je wie de beste ploeg is dat jaar, en op wie je dus een goede weddenschap kan plaatsen. Bij het volgen van een wedstrijd is het zeer belangrijk om aandachtig de tactieken te bekijken die worden gespeeld. Op deze manier weet je welke tactieken wanneer worden gebruikt, en hoe deze tactieken worden gecounterd. Andere belangrijke factoren in het spel zijn de regen en de wind, aangezien deze een grote impact kunnen hebben op de vlucht van de bal.

Bookmakers

Betway

Betway logo Bij Betway is het mogelijk om op een selectie wedstrijden van de Superpesis voor zowel dames als heren te wedden. Meestal gaat dit om de wedstrijden van de topploegen, maar ook de kleinere ploegen komen zeker aan bod. De enige soort weddenschap die je bij Betway op pesäpallo kan plaatsen zijn 1×2 weddenschappen. Dit is ook enkel mogelijk voor de wedstrijd begint, en dus niet live tijdens de wedstrijd. Ook aan andere soorten weddenschappen pesäpallo ontbreekt het op dit moment nog bij Betway.