Naar inhoud gaan

Speedway Weddenschappen

Speedway race

Speedway is een vorm van motorcross waarbij er wordt gereden met lichte motoren zonder remmen, met slechts één versnelling, en die op methanol rijden. Om de veiligheid van coureurs en toeschouwers te garanderen is er echter wel een ‘cut-out cord’ tussen de motor en de coureur bevestigd, zodat de motor niet verder rijdt als de coureur valt. Er is veel opspraak rond de origine van de sport, maar er is bewijs dat voor de Eerste Wereldoorlog gelijkaardige races werden gehouden in de VS en Australië. Het eerste echte evenement vond plaats in Australië in 1923. In het moderne speedway racing zijn de circuits tamelijk kort, maar de snelheden die worden behaald zijn duizelingwekkend. Op rechte stukken halen deze motoren geregeld snelheden van meer dan 100 km per uur.

Toernooien

Er zijn twee grote internationale toernooien in de wereld van speedway racing. Ten eerste is er de Speedway Grand Prix. Deze wordt elk jaar georganiseerd, en is het individuele wereldkampioenschap voor speedway. In het huidige format wordt dit toernooi sinds 1995 georganiseerd. De top 8 van de wereld doet automatisch mee aan het toernooi, drie coureurs plaatsen zich via kwalificatie, en vier coureurs worden uitgekozen. De laatste rijder wordt meestal bepaald door het klassement van het land waarin de Grand Prix wordt georganiseerd. Na 20 rondes vallen acht coureurs af, tot er slechts twee overblijven. Tussen hen wordt de finale beslecht.

Het tweede grote toernooi is de Speedway of Nations. Dit toernooi is een WK voor landen, dat tussen 15 landen wordt uitgevochten. Elk land wordt vertegenwoordigd door twee racers. Eerst zijn er twee race-offs, die elk tussen zeven landen worden geracet. Het gastland is automatisch gekwalificeerd. Nadien zijn er twee races, en de eerste plaats van deze twee races bij elkaar gaat naar de finale. De tweede en derde racen nog eens tegen elkaar, en de winnaar van deze race kwalificeert zich voor de grote finale.

Soorten weddenschappen en strategieën

De Belgische bookmakers die weddenschappen op speedway aanbieden focussen zich op de twee grote internationale toernooien. Let wel op, het is enkel mogelijk om te voorspellen wie deze toernooien zal winnen. Tip: de beste coureurs komen meestal uit landen zoals Polen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Deze landen behoren jaarlijks ook tot de favorieten bij de Speedway of Nations.

Het is belangrijk om in de gaten te houden in welk land de races georganiseerd worden. De weersomstandigheden kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in hoe het circuit erbij ligt, en bepaalde coureurs zullen beter overweg kunnen met een doorgeregend parcours dan anderen. Ook de ondergrond van het parcours kan een verschil uitmaken: meestal racet men op modder, maar dit kan ook op schalie of steenslag. Ook de hoek van de bochten kan verschillen. Een extra graad helling kan al veel verschil maken als de coureur het parcours niet goed kent en gewend is aan een parcours met een minder steile helling.

Bookmakers

Bet777

Bet777 logo Bet777 biedt weddenschappen aan op de twee grote evenementen in de wereld van speedway. Het is er mogelijk om te voorspellen wie de Speedway Grand Prix en de Speedway of Nations zullen winnen. Voor de rest is het voorlopig niet mogelijk om een 1×2 weddenschap of andere soorten weddenschappen te plaatsen. Wel is het zo dat het voorspellen van de winnaars van de Speedway Grand Prix en de Speedway of Nations weddenschappen zijn die jaarlijks terugkeren, zodat je toch je geluk kan beproeven.

Ladbrokes

Ook bij Ladbrokes is het mogelijk om te wedden op de twee grootste evenementen van het speedway racen, namelijk de Speedway Grand Prix en de Speedway of Nations. Bij Ladbrokes geldt ook dat het enkel mogelijk is om een weddenschap te plaatsen op de winnaar van deze twee toernooien. Andere soorten weddenschappen zal je dus voorlopig niet kunnen plaatsen. Het is natuurlijk mogelijk dat dit in de toekomst verandert, dus het is zeker aangeraden om het assortiment in de gaten te blijven houden.

betFIRST

betFIRST logo Het aanbod weddenschappen op speedway bij betFIRST blijft ook beperkt tot het voorspellen van de winnaar van de Speedway Grand Prix en de Speedway of Nations. Andere weddenschappen, zoals een klassieke 1×2 weddenschap op speedway, zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Hier kan echter nog verandering in komen.