Naar inhoud gaan

Types van paardenraces: Wat is het verschil?

Types van paardenraces: Wat is het verschil?

Ben je een sportfan en geïntrigeerd door paardenrennen, maar ben je er nog niet goed in thuis? Feeling Lucky legt alles uit wat je moet weten over de verschillende soorten paardenraces. Bovendien kom je meer te weten over de meest prestigieuze races ter wereld. Maar voordat we dat allemaal gaan bekijken, gaan we eerst iets verder terug in de tijd…

Een korte geschiedenis van paardenrennen

Paardenrennen is een eeuwenoude activiteit die waarschijnlijk al bestaat sinds de mens paarden gebruikte. Het was een geliefde sport in het oude Griekenland en Rome, met de mythische wagenrennen. Na eeuwenlang wat verwaarloosd te zijn, werden paardenraces in de 17de eeuw nieuw leven ingeblazen in Frankrijk en Engeland. In de 18de en 19de eeuw was paardenrennen de meest bekeken sport in deze twee landen!

Vandaag de dag worden er paardenraces gehouden in veel Europese landen, maar ook in Australië, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong en Japan. De rensport blijft vele liefhebbers fascineren.

Rensport Stallen Paardenrenne

De verschillende soorten paardenraces

Rensport, ook paardenrennen genoemd, moet niet worden verward met paardensport. Deze laatste omvat springen, dressuur en eventing. Rensport verwijst naar alle soorten paardenrennen, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen vluchtrennen, drafsport en groep-rennen. Verder zijn er twee soorten renbanen: de dirt baan (met zand) en de turf baan (met gras).

Vlucht

Vluchtrennen worden gekenmerkt door het feit dat de paarden in rengalop bewegen. Er zijn twee soorten wedstrijden: vlakke races en hindernisrennen.

Bij vlakke races galopperen de paarden en proberen ze als eerste over de finish te komen. Bij dit soort races starten de paarden vanuit stallen, die lijken op boxen die opengaan bij de start. De stallen worden toegewezen door loting en bieden een bepaald voordeel of nadeel. Een box verder van het midden van de baan betekent dat het paard meer afstand moet afleggen in de bochten. Dit kan de uitkomst van de race totaal veranderen. De afstand van vlakke races varieert tussen 900 en 4.000 meter, maar de klassieke referentieafstand ligt tussen 1.600 en 2.400 meter.

Rensport Cross-country

Hindernisrennen volgen hetzelfde basisprincipe als vlakke races. De start is echter achter elastische banden en het parcours is bezaaid met obstakels waar de paarden overheen moeten springen. De afstand is vaak groter en er is meer uithoudingsvermogen nodig om 3.000 tot 5.000 meter af te leggen. Er zijn drie soorten hindernisraces:

 • Hordenlopen: minimaal 7 hindernissen om over te springen
 • Steeplechase: prestigieuzer omdat de hindernissen hoger, talrijker en moeilijker zijn (bv. rivierspringen)
 • Cross-country: spectaculairder, veeleisender en gevaarlijker omdat de hindernissen natuurlijk zijn en de afstand groter (tot 7.000 meter).

Drafsport

Paardenraces worden over het algemeen gezien als een sierlijke race in volle galop. Er zijn echter ook andere soorten races waarbij de draf of zelfs de stap wordt gebruikt. Er zijn twee soorten. Bij de eerste trekt het paard de rijder die op een sulky zit. In bereden drafsport zit de jockey in een bijna gehurkte houding met zijn hoofd dicht bij dat van het paard, om snelheid te winnen. Dit alternatief is minder wijdverspreid en komt vooral voor in Frankrijk. In beide gevallen moet het paard naar de finish draven en proberen als eerste over de finish te komen.

Drafsport

Groep-rennen

Groepsraces zijn de meest prestigieuze vlakke races. Alleen de beste paarden kunnen deelnemen aan deze races op topniveau. Er zijn drie groepen, gebaseerd op de gemiddelde officiële rating van de deelnemers. Groep 1 paarden nemen deel aan de belangrijkste races, gevolgd door Groep 2 en Groep 3. Daarna komen de Listed Races, met paarden van een gemiddeld niveau, tussen Groepsraces en handicaps in.

Speciale en voorwaardelijke races

Tot slot zijn er races die ‘speciaal‘ of onderhevig aan voorwaarden zijn. Deze hebben met name betrekking op leeftijd, geslacht, eerdere winsten en prestaties, en zijn een voorwaarde voor deelname aan een race. Handicap races staan alleen open voor paarden met minder dan drie races op hun naam. Voor dezelfde race worden paarden met vergelijkbare handicapwaarden geselecteerd om samen te rennen. Dit wordt gedaan om de kansen in balans te houden.

Speciale races omvatten ook ‘stake-races’, gereserveerd voor paarden die nog nooit hebben gelopen. Op dezelfde manier zijn ‘maiden races’ voor paarden die nog nooit een race gewonnen hebben. Derby races zijn gereserveerd voor paarden jonger dan 3 (soms 4) jaar. Aan het einde van een ‘claiming-race’ worden de paarden geveild door middel van een geheime stemming.

De meest prestigieuze races

De meest prestigieuze races

Wat je favoriete type paardenrennen ook is, er zijn een aantal prestigieuze races die je niet mag missen. Zelfs hier in België zijn er twee races die onmisbaar zijn: de Grote Steeplechase van Vlaanderen en de Grand Prix de Wallonie. Hier zijn de grootste races ter wereld, in de volgorde waarin ze elk jaar plaatsvinden:

  • Saudi Cup (Saudi-Arabië, februari): Meest lucratieve vlakke race, met $ 20.000.000 prijzengeld
  • Dubai World Cup (Verenigde Arabische Emiraten, laatste zaterdag in maart): Heel lucratieve vlakke race, met $ 12.000.000 prijzengeld
  • Kentucky Derby (Verenigde Staten, mei): Vlakke race met de bijnaam “The Run for the Roses” omdat het winnende paard een rozendeken krijgt, met $ 3.000.000 prijzengeld
  • Epsom Derby (Verenigd Koninkrijk, juni): Een van de beroemdste vlakke races, met £ 1.500.000 prijzengeld
  • Prix de l'Arc de Triomphe (Frankrijk, 1e zondag in oktober): De belangrijkste vlakke race in Frankrijk, met € 5.000.000 prijzengeld
  • UET Grand Prix (Europa, herfst): Drafsport, met € 400.000 prijzengeld
  • Melbourne Cup (Australië, 1e dinsdag in november): Vlakke race met de bijnaam “The Race that Stops a Nation”, ultieme test van uithoudingsvermogen en snelheid, met $ 8 miljoen prijzengeld
  • Japan Cup (Japan, november): Vlakke race, met € 5.000.000 prijzengeld

Wedden op paardenraces met Eurotiercé

Eurotiercé Logo Je favoriete paarden volgen op de renbaan is een unieke sensatie. Je emoties worden vermenigvuldigd als je ook een weddenschap hebt afgesloten op de uitkomst van de race. Met Eurotiercé wordt je paardenervaring nog spannender. In samenwerking met PMU biedt deze bookmaker dagelijks races en bijbehorende weddenschappen aan. Bovendien profiteer je bij bepaalde weddenschappen van een percentageverhoging. En dat is nog niet alles: elke zondag ligt er een jackpot van € 500.000 voor het grijpen en bij bepaalde grote rennen loopt de prijzenpot op tot tussen de € 1 en € 2 miljoen. Bovendien plaats je je weddenschappen de dag voor of tijdens de race en kun je alle wedstrijden live volgen op Eurotiercé, dankzij Equidia.