Naar inhoud gaan

Windhondenrennen Weddenschappen

Windhondenrennen Weddenschappen

Windhondenrennen is een sport die ontstaan is in Engeland toen paardenrennen te duur werd voor de armen. Deze sport wordt ook vaak “greyhound racing” genoemd, naar het Engelse woord voor windhond. Op 12 banen volgen windhonden een kunsthaas langs een parcours dat lijkt op een atletiekbaan met zijn twee rechte zijden en twee bochten. Windhonden reageren niet zozeer op geur als andere honden, maar wel op zicht. Vandaar dat een kunsthaas voldoende is om de honden zo snel mogelijk te doen lopen. De hond die het eerst aankomt is de winnaar en de hond waarop jij moet wedden. Gelukkig zijn er meerdere wedopties.

Competities

Windhondenrennen is vooral bekend in de Angelsaksische landen met Groot-Brittannië en Ierland als koploper. Ook Australië, Amerika en Nieuw-Zeeland kennen er wat van. In België en Nederland is het nog een opkomende wedsport. Het wedstrijdseizoen loopt gewoonlijk van eind maart tot in november. Er bestaan vier soorten wedstrijden die verschillen in afstand. Zo is er een sprint, wat één tour of twee bochten omspant. De standaardlengte is vier bochten. Zes bochten wordt Strayers genoemd en acht bochten een marathon. Alle toegelaten honden mogen deelnemen aan de korte afstanden. De middellange afstanden zijn geschikt voor de Whippet en de Italiaanse windhond. Voor de lange races worden grotere rassen ingezet, zoals de greyhound, de Afghaanse windhond, de Galgo en de Saluki. Niet verrassend is de greyhound de snelste hond, maar dit gaat vooral over sprinten. Wanneer de honden een lange afstand afleggen, moet je zeker uitkijken voor de Whippet.

Soorten weddenschappen en strategieën

Dankzij heel wat verschillende weddenschapopties kan je op verschillende manieren winnen bij het wedden op windhonden. De meest voor de hand liggende weddenschap is “win.” Hierbij win je geld wanneer je hebt ingezet op de winnende hond. “Each way” is een combinatie van de win-weddenschap en het behalen van een plaatsje in de top drie. Dankzij “Straight Forecast” en “Reverse Forecast” kan je wedden op twee honden tegelijkertijd, maar bij de eerstgenoemde win je enkel wanneer ook de volgorde correct is. “Tricast” is dezelfde weddenschap, maar met drie honden. Tot slot is er nog “Combination Tricast” wat een Reverse Forecast is met drie honden en de volgorde van de honden dus niet uitmaakt. Let tijdens het wedden zeker op de ondergrond, de leeftijd van de hond en de categorie waartoe hij behoort. Een hordeloper zal niet zo goed presteren tijdens een sprint als een sprinter.

betFIRST

Naast alle soorten weddenschappen die hierboven beschreven worden, kan je op betFIRST ook genieten van Showprijzen en Vroege prijzen. De Showprijzen zijn de prijzen die aangeboden worden op de renbaan gedurende de periode voor de race. Vroege prijzen zijn de prijzen van de bookmaker zelf die worden aangeboden tot 15 minuten voor de off van de race. Al deze prijzen kunnen fluctueren, maar je aanvaardt de prijs op het moment dat je je weddenschap plaatst. Wanneer een re-run plaatsvindt omdat een hond niet gelopen heeft, blijft de weddenschap gelden voor deze race. Als een re-run niet plaatsvindt, wordt de no-race afgehandeld aan de startprijs.

Unibet

Unibet logo 300x150 Op Unibet wordt hondenrennen vergeleken met paardenrennen. Er zijn dan ook heel veel overlappingen tussen beide wedsporten. Er racen telkens zes honden per wedstrijd. Meer informatie over zowel de wedstrijd als de honden kan je vinden in de wedstrijdkaart bij het openklikken van een specifieke wedstrijd. Je kan er ook de vorige wedstrijden van de honden zien en je daarop baseren bij het plaatsen van een weddenschap. De enige weddenschap die je kan plaatsen is een Win. Dit is de meest basis weddenschap waarbij je wedt op welke hond de race zal winnen. De startprijs kan je zelf kiezen.

Betway

Betway logo Ook Betway biedt zowel Showprijzen als Vroege prijzen aan. De Showprijzen zijn de prijzen die op de renbaan worden aangeboden, terwijl de Vroege prijzen door Betway bepaald worden. Ze dragen deze naam omdat ze online komen voordat de Showprijzen bekend zijn en volgen de Regel 4-deductie wanneer een windhond niet loopt en de starthok leeg blijft. Wanneer een hond zich terugtrekt en niet loopt, wordt hij vervangen door een andere hond. Dan worden de weddenschappen ongeldig verklaard en kan er opnieuw gewed worden met nieuwe prijzen. Alle weddenschappen worden aangeboden op Betway, met als extra de trap-challenge waar je wedt op het starthok dat de meeste races zal winnen.