Naar inhoud gaan

Bijna 250.000 Belgische gokkers op de zwarte lijst

Verslaafde gokker op zwarte lijst

Bijna 250.000 Belgen staan op de zwarte lijst van de Belgische Kansspelcommissie waardoor ze uitgesloten zijn van casino's en online gokspelen. Met de verplicht uitgeslotenen erbij – waaronder magistraten en agenten – gaat het zelfs om ongeveer 300.000 mensen. Dit is maar liefst 55.000 meer dan een jaar geleden. De grote stijging is te wijten aan een drietal oorzaken.

Redenen voor plaatsing op de zwarte lijst

Volgens Marc Callu van de Kansspelcommissie zijn er verschillende redenen voor plaatsing op de zwarte lijst. Een aantal Belgen heeft zich er vrijwillig op laten plaatsen om zo hun probleem aan te pakken, of ze zijn er door aanvraag van een derde op geraakt. Weer anderen zijn door de rechter veroordeeld tot een plaatsje op de zwarte lijst. Verreweg de grootste groep bevindt zich in de schuldbemiddeling. Daarvan wachten er zelfs nog 30.000 extra dossiers van de griffie.

Maatregelen

Zijn die laatste namen eenmaal toegevoegd, dan is volgens Callu het maximum wel bereikt. Vanaf dat moment moeten alle zeilen worden bijgezet om het cijfer omlaag te krijgen. Om die reden meldt Callu dat er dit jaar een onderzoek zal plaatsvinden naar online gokken en de bijbehorende gevaren. Zo kan worden vastgesteld hoe elk spel specifiek kan worden aangepakt. Ook de VAD, Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen, vindt dat het hoog tijd is voor maatregelen. “De hulpverlening in ons land is ¬minimaal en de verleiding om te spelen wordt steeds groter door online-aanbieders”, aldus de vereniging. “We zien slechts het topje van de ijsberg.”

Verantwoord gokken

We hebben het geluk dat er in België nauwlettend wordt toegezien op ons speelgedrag. Zo moeten alle goedgekeurde goksites controleren of je als speler wel geschikt bent om te spelen via hun website. Ze werken ook samen met Gokhulp om je met raad en daad bij te staan mocht je het gevoel hebben dat je jouw speelgewoonten niet meer onder controle hebt. Als speler moet je er uiteraard ook voor jezelf goed op letten dat je niet wordt meegesleept en verantwoord meespeelt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *