Skip to content

Gokken: verslavend of niet?

Gokken: verslavend of niet?

Er is veel opspraak over, maar gokken is wel degelijk verslavend. Gokverslavingen staan sinds 2013 onder verslavingen in het medisch handboek voor psychische aandoeningen. Er zijn dan ook verschillende factoren die gokken verslaven maken. Deze factoren zorgen ervoor dat gokken een aantrekkelijk spelletje is, dat spelers aanmoedigt om door te blijven spelen. Zo zullen spelers niet meer letten op wat ze verspelen, maar vooral op het feit dat ze het leuk hebben tijdens het spel. Het risico dat het spel met zich meebrengt verhoogt het plezier alleen maar.

Waarom is gokken verslavend?

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgend dat gokken een verslavend spel is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door te gokken dopamine vrijkomt, een stof in de hersenen die je een gevoel van euforie geeft. Door gewenning zullen je hersenen echter steeds minder dopamine verwerken, waardoor je steeds meer dopamine nodig hebt. Deze constante verhoging zorgt ervoor dat je op den duur extreem veel moet gaan gokken om je drang te kunnen onderdrukken. Doordat sommige mensen minder goed positieve ervaringen op een natuurlijk manier verwerken, zullen zij ook meer geneigd zijn om dingen met een hoog risico te doen, waaronder gokken. Mensen die van nature wat impulsiever zijn, en mensen die die zelf op zoek gaan naar risico’s voor de kick behoren ook tot de risicogroep voor gokverslavingen.

Waarom is gokken verslavend? Daarnaast is het ook gevaarlijk om andere verslavende middelen te gebruiken tijdens het gokken, zoals sigaretten en alcohol. Sigaretten zorgen ook voor het vrijkomen van dopamine, en een persoon die rookt zal dus ook gevoeliger zijn om gokverslaafd te worden wegens de reeds opgebouwde weerstand tegen dopamine. Alcohol zorgt, zelfs na één glas, voor een verlaging van de inhibitie. Je zal in andere woorden meer geneigd zijn om dingen te doen die je anders niet zou doen. Voor gokkers betekent dit concreet dat je al vlug een groot risico zou nemen, dat je niet zou nemen als je nuchter zou zijn. Ook is het makkelijker om de tijd uit het oog te verliezen na een paar glazen, en zo blijf je dus ook veel langer dan voorzien. Logischerwijs betekent dit dus ook dat je meer geld zal uitgeven.

De flitsende kleuren en achtergronden die verwerkt worden in casinogames spelen ook een rol in het onderhouden van een gokverslaving. Als een spel er leuk uitziet en je geluk aangeeft met heel wat felle kleuren en leuke animaties wordt dit al vlug als een beloning gezien. Om deze beloningen opnieuw te krijgen zal een speler meer uitgeven om opnieuw beloond te worden voor zijn ‘prestaties’.