Naar inhoud gaan

De risico’s van gokken

De risico

Gokken kan een leuke manier zijn om de tijd te verdrijven, maar het kan ook al vlug problematisch worden. Zodra gokken je leven overneemt manifesteert er zich een groot probleem: gokverslaving. Dit is één van de grootste risico’s van gokken, maar er zijn ook nog heel wat andere risico’s aan gokken die los staan van gokverslaving. Deze risico’s kunnen dan aanleiding geven tot een gokverslaving, of een al bestaande gokverslaving nog erger maken. We sommen enkele grote risico’s van het gokken op om al onze lezers en spelers daarop attent te maken.

Financiële problemen

Eén van de grootste risico’s van gokken is natuurlijk financiële problemen. Omdat je nu eenmaal gokt met geld zijn financiële problemen jammer genoeg schering en inslag in de wereld van gokken. Gokverslaafden spelen vaak grote delen van hun maandelijkse salaris of spaargeld weg. Eens het geld op is gaan ze op zoek naar andere manieren om aan geld te geraken. Het komt vaak voor dat gokverslaafden geld gaan lenen bij familie of vrienden, vaak onder valse voorwendselen. Eens ook familie of vrienden geen geld meer willen lenen worden er heel vaak schulden aangegaan.

Om deze verliezen tegen te gaan, gaan gokkers vaker en langer spelen om toch maar te proberen geld te winnen. Het resultaat hiervan is dat gokkers steeds dieper in de schulden gaan geraken, waardoor ze opnieuw meer gaan spelen.

Gezondheid

Zowel op vlak van mentale als fysieke gezondheid brengt gokken ook heel wat risico’s met zich mee. Gokkers leiden vaak een niet al te gezonde levensstijl: roken, drinken, weinig slapen omdat er tot ’s avonds laat gespeeld wordt, wat resulteert in oververmoeidheid. De stress die gepaard gaat met gokken kan ook een zware tol eisen.

Al deze factoren leiden tot een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden waardoor al deze klachten ook een tol op je lichaam kunnen eisen. Doordat je tot ’s avonds laat blijft doorspelen ga je minder regelmatig slapen, en loop je het risico om slaapstoornissen op te lopen. Felle hoofdpijn door oververmoeidheid kan ook voorkomen. Andere stoornissen zoals hartklachten en andere klachten kunnen ook voorkomen door de ongezonde levensstijl.

De constante druk van het gokken, geld proberen regelen en andere spanningen bezorgen gokkers heel wat stress. Het verliezen en de schulden kunnen leiden tot wanhoop, schuldgevoelens tegenover jezelf en je omgeving, en zelfs depressieve klachten.

Sociaal isolement

Sociaal isolement Online gokken is een activiteit die men doorgaans alleen doet. Daarom komt het vaak voor dat fanatieke gokkers geïsoleerd geraken op sociaal vlak. Juist omdat gokkers vaak hun verliezen proberen op te halen door vaker en langer te spelen zullen ze langer achter hun pc gekluisterd zitten in plaats van familie en vrienden te bezoeken.

De voorgenoemde klachten op vlak van fysieke en mentale gezondheid zorgen er ook voor dat je meer binnen zal blijven, waardoor het isolement alleen maar groter wordt.

Problemen met je omgeving

De grote focus die gokverslaafden en fanatieke gokkers plaatsen op hun gokken plaatsen brengt heel wat andere problemen met zich mee op vlak van hun relatie met de omgeving en hun persoonlijke leven. Een eerste punt waar gokkers mogelijke problemen kunnen ondervinden is op hun werk of in hun studies. Door de grote stress van het gokken gaan je werkprestaties of je studievermogen naar beneden, omdat je zodanig gefocust bent op het gokken. Nog een reden waarom je prestaties naar beneden kunnen gaan is omdat je zodanig veel bezig bent met hoe je je volgende goksessie zal aanpassen dat je je niet meer kunt concentreren op je werk of studies.

Tijdens studies is het ook mogelijk dat je afwezig bent tijdens lessen of zelfs examens omdat de drang om te gokken te groot is geworden. Op het werk gaan je prestaties achteruit, zoals vermeld. Hierop kunnen waarschuwingen, schorsingen en zelfs ontslag of uitsluiting van je onderwijsinstelling volgen.

Meer over verantwoord spelen